Položaj logotipa

  • Objavljeno: 08. 08. 2016

Logotip je zagotovo najpomembnejši del podobe vsakega podjetja. Je element, ki si ga stranke zapomnijo in je osnova za vsakršno promocijo podjetja. Na spletnih straneh ima logotip ali logo zelo pomembno vlogo in točno določeno mesto. To moramo upoštevati, ko oblikujemo podobo spletnega mesta.

Na vsaki spletni strani ima logotip dve glavni vlogi:

  • je razpoznavni znak podjetja oz. spletnega mesta;
  • je povezava na prvo stran spletnega mesta.

Mesto za logotip je vedno v zgornjem levem delu strani oz. glave strani. Raziskave gibanja pogleda po spletni strani so razkrile, da obiskovalci svoj pogled v največji meri usmerjajo v zgornji levi del strani, ki je tako tudi najbolj opažen. Na kakršnemkoli drugem mestu logotip ne bo imel enakega učinka: da se obiskovalcu vtisne v spomin. Sredinska postavitev ali postavitev na desno stran ima mnogo manjši učinek, pogosto pa tudi moti harmonijo spletnega mesta.

Zelo pomembna vloga je, povezava na prvo stran. Že v 90-tih letih prejšnjega stoletja se je uveljavil standard, da je logotip tudi povezava na prvo oz. začetno stran spletnega mesta. Obiskovalci so tega vajeni, ker se tega pravila drži večina spletnih mest. Položaj na levi strani zgoraj tako vedno omogoča obiskovalcu, da se vrne na vstopno stran.

Enaka pravila veljajo tudi na t.i. »one page« straneh in na prikazih strani na napravah z manjšimi zasloni. Tu oblikovalci pogosto stremijo k sredinski umestitvi logotipa. Čeprav je na pogled ta rešitev lahko zelo simpatična, pa je učinek tako postavljenega logotipa manjši, kot če je postavljen levo. Podobno velja za najmanjše ekrane mobilnih telefonov, čeprav je izguba učinka tu nekoliko manjša, saj je logotip kot povezava manj pomemben – večinoma poteka premikanje po spletnem mestu preko menija.

Logotip se lahko ponovi tudi v nogi strani ali v razdelku s podatki o podjetju. Na tem mestu ima predvsem vlogo prepoznavnosti.