»One page« ali »one pager« spletne strani

  • Objavljeno: 07. 06. 2016

Sodobni trendi uporabe mobilnih telefonov in tablic so spremenili navade uporabnikov spletnih strani. Če so še ne tako nazaj prevladovali uporabniki, ki so spletne strani obiskovali z namiznimi in prenosnimi računalniki in za premikanje po strani uporabljali miško ali sledilno ploščico, pa danes vedno večji del uporabnikov uporablja mobilne telefone in tablice. Posledično se spreminjajo načini premikanja po spletni strani.

Tablice in mobilni telefoni spodbujajo bolj intuitivno uporabo spletnih mest, pri čemer je glavna oblika premikanja preko drsenja s prstom na zaslonu. Ta način je nekako najbolj naraven in tudi najenostavnejši za uporabo. Do avtorjev spletnih strani pa ima določene zahteve:

  • spletne strani morajo biti čim bolj enostavne brez nepotrebnih stolpcev,
  • navigacija mora biti jasna, pregledna, razumljiva in enostavna za uporabo ter vedno hitro dostopna,
  • črke morajo biti dovolj velike,
  • stran mora biti zasnova od zgoraj navzdol.

Zadnja zahteva je zagotovo med najbolj pomembnimi. Uporabnik spletne strani bo po njej drsel od zgoraj navzdol, pri čemer bo največ pozornosti posvetil vsebinam na vrhu, nižje, kot so vsebine, manj ogledov bodo deležne.

Spletne strani v obliki »one page« oz. »one pager« upoštevajo vse zgornje zahteve in zahteve ter možnosti, ki jih imajo naprave z zasloni na dotik. Značilnosti teh spletnih strani so:

  • vsebina je razporejena od zgoraj navzdol, pri čemer z globino pada pomembnost vsebin;
  • vsebina je grafično in vsebinsko zasnovana tako, da je en sklop vedno viden na enem zaslonu tablice oz. telefona (vsebina vidna brez drsenja navzdol), daljša besedila pa so seveda preko več zaslonov;
  • posamezni sklopi so grafično ločeni;
  • celotna stran je v enem stolpcu;
  • pri manj pomembnih vsebinah ali pri povezavah, naslovih itd. je lahko en zaslon razdeljen na 2, 3, 4 ali 6 delov;
  • črke so velike (najmanj 16px ali več), veliki so tudi razmiki med vrsticami, besedila so jasno označena z naslovi in mednaslovi,
  • besedilo je vedno preko celotne širine zaslona, razen pri velikih namiznih zaslonih, ali zaslonih prenosnikov;
  • hamburger menunavigacijski meni je v zgornji vrstici ali v obliki hamburgerja (3 ali 4 vzporedne črtice, ki spominjajo na hamburger), ki je vedno viden ne glede na položaj na spletni strani.

Ime »one page« (ena stran) namiguje, da gre za spletna mesta, ki so narejena zgolj na eni spletni strani in nimajo podstrani. Takšna oblika spletnih mest je mogoča, kadar vsebine niso obsežne (npr. predstavitvene strani izdelkov, manjših podjetij ipd.) in želimo doseči učinek letaka. Priporočeno je, da naj ima takšna spletna stran od 5 do 9 vsebinskih sklopov. Tudi kadar želimo imeti daljša besedila, je bolje oblikovati podstrani, na glavni strani pa naredimo le naslov in kratek povzetek. Največja napaka, ki jo pri tem lahko naredimo, je, da je stran predolga in ima preveč vsebin.

Sistem »one page« se lahko uporablja tudi pri vsebinsko obsežnejših spletnih mestih. Prva stran je vedno izdelana po sistemu »one page« iz nje pa vodijo povezave na nove spletne strani po sistemu »one page,« toliko časa, dokler ne pridemo do glavne vsebine (npr. daljšega besedila). Tudi strani z besedilom in drugimi vsebinami so vedno v enem stolpcu. Povezave in spremljajoče oz. dopolnilne vsebine vedno namestimo pod glavno vsebino.

Celotna zasnova sistema »one page« oz. »one pager« temelji na sistemu manj je več. Spletnega mesta ne obremenjujmo z zahtevno grafiko. Vsaka vsebina naj ima jasno določeno mesto, brez pretiranega mešanja z drugimi vsebinskimi sklopi. Pri snovanju je treba imeti v mislih, da se bo spletno mesto uporabljalo na mobilnih telefonih in tablicah, ki imajo bistveno manjše zaslone od prenosnih in namiznih računalnikov. V skladu s tem dejstvom se uporablja miselni sistem izdelave spletnih mest »mobile first,« kar pomeni, da stran najprej zasnujemo za mobilne telefone (najmanjše zaslone) nato tablice in na koncu prenosne ter namizne računalnike.