S čim merimo obiskanost spletnih strani?

  • Objavljeno: 28. 06. 2017

Za merjenje obiskanosti spletnih strani uporabljamo različna orodja. Med najbolj uporabljanimi orodji na bolj obiskanih spletnih straneh je Google Analytic. Zelo dobra alternativa je Piwik, ki ga lahko namestimo na lasten strežnik. Obstajajo še druga orodja, ki pa so manj zanesljiva, manj razširjena in pogosto tudi manj prijazna za uporabo, ali pa zahtevajo poglobljeno znanje in polni dostop do strežnika.

Merjenje obiskanosti spletnih mest je ključnega pomena za vsakega lastnika spletnega mesta, ki ga uporablja za promocijo ali pa preko njega prodaja izdelke, storitve ali oglasni prostor. Dobri podatki o tem, kaj obiskovalci klikajo, so ključnega pomena za izboljševanje obiskanosti, načrtovanje novih vsebin in za optimizacijo spletnega mesta. Več kot imamo podatkov, lažje se odločamo in bolj predvidljivi so posegi, ki jih izvedemo. Seveda pa je ključnega pomena, da podatke razumemo.

Google Analytics

Google Analytics je zelo kakovostno orodje, ki ga je razvil Google. Je zanesljiv, spremljanje obiskanosti je zelo podrobno in ponuja veliko informacij. Vsi podatki se shranjujejo na Googlovih strežnikih, tako da so vedno na voljo od samega začetka uporabe. Z orodjem je mogoče delati različne primerjave. Njegova dobra lastnost je, da ga je mogoče povezati s sistemom za oglaševanje Google Adwords in podrobno spremljati učinkovitost oglaševalskih akcij.

Google analytics primer strani
Primer prikaza podatkov v Google Analytics - splošni pregled

Slabost orodja je, da se vsi podatki delijo z Google. Ker Google lahko združuje podatke, pridobi preveč podroben vpogled v posameznika in zato je treba od obiskovalcev spletnih strani pridobiti izrecno privolitev za namestitev Google Analytics piškotkov (ki so nujni za delovanje). Ker takšne privolitve uporabniki v veliki meri ne dajejo, so podatki zelo pomanjkljivi. Zato je smiselno, da pri namestitvi poskrbimo, da ne pride do pretiranega posega v zasebnost, kar lahko storimo tako, da v nastavitvah Google Analytics izberemo opcije, ki nekoliko anonimizirajo uporabnike in ki Googlu ne dovoljujejo skupne rabe podatkov.

Google analytics je obsežno orodje, s številnimi funkcionalnostmi. Nekatere je lahko osvojiti, druge nekoliko težje. Če se želimo bolj podrobno spoznati z njim, se je priporočljivo udeležiti katerega izmed spletnih seminarjev, ki jih organizira Google ali pa izobraževanj, ki jih pripravljajo tudi nekatera podjetja pri nas.

Slabost Google Analytics so nekatere napake, ki jih izkoriščajo spamerji za »vsiljevanje« sporočil uporabnikom Google Analytics, s tem pa se lažno dviguje obiskanost. V primeru, ki sem ga pred časom analiziral, je bilo mesečno takšnih lažnih obiskov (sej) do 25 % pri dejanski obiskanosti okoli 1.100 obiskov mesečno. Ne smemo pa zanemariti tudi dejstva, da ima Google dostop do obiskanosti spletnega mesta

Piwik

Piwik je zelo dobra alternativa Google Analytics. Ponuja zelo dober vpogled v obiskanost spletnih mest in povprečni uporabnik bo z njim povsem zadovoljen. Spamerji (še) ne kvarijo podatkov o obiskanosti. Prav tako omogoča različne primerjave in pregled podatkov od začetka delovanja.

Piwik namestimo na lasten strežnik, po namestitvi pa je vsako posodabljanje stvar nekaj klikov v uporabniškem vmesniku. Ker ga namestimo na lasten strežnik, nimamo težav glede piškotkov in ne potrebujemo izrecne privolitve obiskovalcev.

Primer prikaza podatkov v Piwik - splošni pregled
Primer prikaza podatkov v Piwik - splošni pregled

Njegov uporabniški vmesnik je preprostejši od Google Analytics-ovega in predvsem bolj pregleden. Hitreje se ga lahko naučimo uporabljati. Omogoča tudi izvoz podatkov v različnih formatih, tako da lahko podatke po potrebi obdelujemo v različnih programih.

Njegova največja slabost je potreba po zmogljivem strežniku. Vsak obisk se beleži v bazo, kar pomeni, da se pri zelo obiskanih spletnih mestih baza hitro povečuje. Tudi obdelava podatkov za prikaz uporabniku je lahko dolgotrajen proces. V primeru spletnih mest, ki imajo mesečno 10.000 ali več obiskovalcev, lahko obdelava podatkov traja zelo dolgo in dodobra obremeni strežnik. Zaradi tega je smiselno, da v primeru bolj obiskanih spletnih mest, Piwik namestimo na samostojni strežnik. V primeru, da spletna stran mesečno dosega le nekaj tisoč obiskov, pa zmogljivejši strežnik ni potreben. Piwik ima tudi možnost, da po določenem obdobju izbriše iz baze podrobne podatke in obdrži le rezultate analiz. V tem primeru potrebujemo manj prostora in manj zmogljiv strežnik, se pa bomo morali odpovedati podrobnejšim analizam za pretekla obdobja.