Lektoriranje besedil spletnih strani

  • Objavljeno: 17. 08. 2016

Besedila so glavna sestavina spletnih strani. Vsi ljudje radi gledajo slike, video posnetke in fotografije, a besedila so tista, ki res nudijo ustrezne in dovolj bogate informacije. Zato naj bodo dobro napisana, jedrnata in naj vsebujejo informacije, ki jih bralec potrebuje. Ne glede na to, ali gre za spletno stran podjetja, organizacije, portal ali osebni blog, pa je pomembno, da so besedila napisana slovnično pravilno.

Vse prepogosto pri obiskovanju različnih spletnih strani in portalov naletim na takšne, kjer se njihovi avtorji požvižgajo na slovnico. Besedila so skrpucala, ki jih je težko brati. Vsakemu obiskovalcu, dajejo jasno vedeti, da avtor besedila ne obvlada slovenščine. Morda bo kateri bloger zamahnil z roko in dejal »Ah, pa kaj. Kaj bi se ukvarjal s slovnico, če moj blog berejo le prijatelji!« Pa ga res?

Slovnično slabo napisane spletne strani podjetij odražajo slab odnos do strank. Kakšna je kakovost izdelkov ali storitev podjetja, če ni sposobno zagotoviti slovnično pravilne spletne predstavitve? Bi zaupali takemu podjetju, da bo pošteno in kakovostno opravilo poprodajne storitve, če jih boste potrebovali?

Storitve lektoriranja niso drage. Cena lektoriranja besedila neke povprečne spletne strani podjetja, ki ima med deset in trideset tisoč znaki bo nekaj deset evrov. Pred časom smo naročili lektoriranje 40.000 znakov dolgega besedila in odšteli dobrih 27 €. Cene lektoriranja so nizke in ni razloga, da bi postavili spletno stran, ki ne bi imela lektoriranega besedila.

Pomagamo si lahko tudi z lektorskim programom Besana, ki ga je razvilo podjetje Amebis. Besana je dobra lektorica, ki sicer ne odkrije čisto vseh napak, odkrije pa večino motečih napak. Njena cena je 69,96 € za osebno rabo in od 117 € za poslovno rabo. Vsekakor dober nakup, če letno pripravite večjo količino besedil in imate zaposlenega človeka, ki ima smisel za pisanje in slovenski jezik.

V primeru večjega portala, ki dnevno objavlja novice in druge nove vsebine, pa je smiselno razmisliti o zaposlitvi lektorja.