Kako zmanjšati upad obiskanosti spletnih strani poleti?

  • Objavljeno: 10. 07. 2015

Poletje je čas, ko se uporaba interneta precej zmanjša. Lepi, vroči in sončni dnevi ljudi vabijo v naravo, na morje, v planine, k druženju itd. Posledično se uporaba interneta močno zmanjša. Poleti je čas preživet pred računalnikom ali tablico za marsikoga izgubljen čas. Spletne strani, ki jim je obiskanost pomembna, lahko sprejmejo nekaj ukrepov, ki lahko nekoliko omilijo padec obiskanosti.

Pri spletnih portalih Preslice opažamo, da je v poletnem času najmanjša obiskanost v letu v mesecih junij, julij in avgust pa tudi december (prednovoletni čas). Najnižjo obiskanost imajo teden, ki vsebuje 25. junij (praznik), zadnji teden julija in prvi teden avgusta. V poletnih mesecih je obiskanost 30 do 40 % nižja od letnega mesečnega povprečja.

Upada obiskanosti ne moremo preprečiti. Poletje je čas, ko gredo ljudje na dopust, se več gibljejo na prostem in jim je iskanje informacij, še posebej tistih, ki niso povezane s poletnimi aktivnostmi, postranskega pomena. Vsi lastniki in upravljavci spletnih mest se tega morajo zavedati in upoštevati pri načrtovanju letnega delovanja spletnih mest. Tako ne bo prihajalo do morebitne slabe volje s strani nadrejenih ali strank.

Z nekaj preprostimi prijemi je mogoče do neke mere omiliti padec obiskanosti v poletnem času. Uspeh je med drugim odvisen tudi od teme spletnih strani in ciljne publike.

Najboljši in učinkovit pristop je, da pripravimo nekaj poletnih vsebin, ki so povezane s tematiko spletnega mesta. S pomočjo orodij za ključne besede, poiščemo tiste besede, ki jih ljudje v povezavi z vsebino spletnega mesta iščejo v poletnem času. Na osnovi teh ključnih besed napišemo nekaj besedil, ki bodo zagotovo privabila obiskovalce. Upoštevamo tudi to, da objava takšnih besedil, razen v primeru novičarskih portalov, v obdobju, ko je obiskanost najmanjša, ne bo imela posebnega učinka. Besedila in slike objavimo vsaj kak mesec ali dva prej, da jih najdejo pajki iskalnikov in uvrstijo v svojo bazo.

Pri oblikovanju poletne vsebine si pomagajmo z različnimi poletnimi elementi. Besedila naj bodo nekoliko bolj razvedrilna in opremljena z osvežujočimi fotografijami. Zelo dobro se obnesejo fotografije v zelenih in modrih barvnih odtenkih oz. v hladnih barvah. Če je le mogoče, naj bodo besedila bolj lahkotno napisana, saj v poletni vročini nekoliko težje beremo vsebinsko težka in zapleteno napisana besedila.